Humany
Black weeks - Opptil 15% på dekk og felg

Finn dekk og felg

Ukens favoritter blant dekk

KJØP DEKK BILLIG PÅ NETT

Billige dekk online for superpriser!

Skal du kjøpe nye dekk?

Da har du kommet til rett sted! Byttdekk har lave priser , dekk av topp kvalitet, og et stort utvalg dekk, rask levering, og alltid et dekkverksted i nærheten av deg! Kjøp dekk av byttdekk, og spar penger! Få hjelp med å bytte dekk, vi tilbyr cirka 200 dekkverksteder i Norge.

Det er mye å huske på når man kjøper bildekk. Nedenfor diskuterer vi alt som har med bildekk å gjøre, og forteller om bildekk og dets konstruksjon, om ulike typer av bildekk og hva man skal tenke på.

Hvordan et bildekk er konstruert

De materialene som brukes når man lager bildekk er mange og komplekse. Ett dekk kan inkludere over to hundre ulike materialer. Stål og gummi blir ofte brukt i dag. Når man lager bildekk forsøker man å maksimere funksjoner som friksjon mot underlag, bensinutslipp, kjørefølelse og styreegenskaper. Samt kvalitet, ytelse, kostnad og utseende.

Den underliggende konstruksjonen på et bildekk er i dag i hehold til den så kalte radialmodellen. Radialdekk kom allerede rundt 1950 og nå for tiden er alle bildekk laget etter denne modellen. Et radialdekk har små tråder som løper i rett vinkel mot felgen, og videre er en forsterkning i form av stål under dens slitebane. Radialdekk har lettere for å tilpasse seg raskt etter ujevn føre, og varer ofte mye lenger enn andre dekk.

Dekk for ulike sesonger

Det finnes egne dekk for vinterbruk og egne dekk for bruk på sommerføret. Sommerdekk er tilpasset tørt eller vått føre i temperaturer over frysepunket, mens vinterdekk er optimalisert for kaldere temperaturer. Det finnes lover og regler for når de ulike dekktypene kan brukes.

Bildekk for vinterbruk-vinterdekk.

Når man kjører bil mellom 1. desember og 31. mars skal vinterdekk brukes om det er vinterføre. Det gjelder for alle personbiler, lett lastebiler og busser med totalvekt som er høyst 3,5 tonn, inkludert tilhenger. Piggdekk kan man bruke mellom 1. oktober og 15. april, og under andre perioder dersom det er forhold som forsvarer bruk av piggdekk. Dette er det politiet som avgjør, men normalt anser politiet det som vinterføre dersom det er snø, is og frost på deler av veien.

Vinterdekk er av Vegvesenet definert som "dekk som er særskilt utviklet for vinterkjøring merktet med M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller ´Mud and Snow". Dekk som skal fungere året rundt finnes også, men de er en mellomløsning og Vegvesenet godkjenner ikke disse som særskilt passende for vinterføret.

Piggdekk og piggfrie vinterdekk

På dekkmarkedet finnes det tre ulike typer vinterdekk, nemlig piggdekk,piggfrie vinterdekk av nordisk modell og piggfrie vinterdekk av europeisk modell. Piggfrie dekk for vinterbruk pleier man å kalle friksjonsdekk, og disse kan være laget både for nordiske forhold og europeiske forhold.

Piggdekk har normalt det beste grepet sammenliknet med piggfrie vinterdekk dersom man kjører på isete underlag. Piggfrie vinterdekk har det beste grepet på vinterføre uten is. Derfor bør man velge piggdekk om man kjører mye på snø og is, og piggfrie vinterdekk om man bor i deler av landet der det er kaldt men bare snø og is under en begrenset periode.

Piggfrie vinterdekk av nordisk type er også veldig bra på snø, og nesten like bra som piggdekk på våte vinterveier eller tørt underlag. De er derimot ikke like trygge på isete underlag. Derfor kan piggfrie vinterdekk av europeisk type være bedre når det er kaldt. Friksjonsdekk av nordisk type har mykere gummi enn friksjonsdekk av europeisk type. Disse er mer seipet og mer fleksible slik at man får bedre grep. Friksjonsdekk har generelt et lavere lydnivå enn piggdekk

Det er mulig å kjøre på friksjonsdekk beregnet for vinterbruk om sommeren, men dette anbefales ikke. Da får man lengre bremsestrekning sammenliknet med sommerdekk, og dessuten blir disse dekkene fort slitte i varmere temperaturer. Man skal aldri bruke dekk beregnet for sommerbruk om vinteren. Dekk for sommerføre har gummi som blir hardt i vinterkulden, og dermed blir de ekstremt glatte på tørt underlag.

Dekk for sommerbruk - sommerdekk

Det er om våren man normalt skifter til sommerdekk. Husk at etter 15. april er det ikke lenger lov å bruke dekk med pigger så lenge det ikke er vinterføre. Husk å bytte til sommerdekk da piggfrie vinterdekk og piggdekk har mye dårligere bremseegenskaper på sommerføre.

Oppbevaring av bildekk

Dekk skal oppbevares i kjølige, tørre og mørke rom. Solen er ikke dekkets venn, og er det varmt så forkortes dekkets levetid fort.

Felger

Man kan velge mellom stålfelger eller felger av aluminium (alufelger, lettmetallfelger). Mange bruker alufelger på dekkene om sommeren. Nå for tiden er det blitt vanligere å bruke alufelger også til vinterdekk. Ta gjerne en titt på vårt brede sortiment av felger både for sommer og vinter.

Ulike dekkmerker

Her er noen av de vanligste dekkmerkene: Nokian, Continental, Goodyear, Dunlop, Hankook, Kumho, Michelin, Pirelli og Bridgestone.

Leter du dekkonline 2019? -> Kjøp hos Byttdekk!

Les mer